در 17 آوریل 2023، بیست و دومین نشست مجمع دائمی مسائل بومی در مقر سازمان ملل در نیویورک آغاز شد. آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل متحد، خطاب به شرکت کنندگان گفت که مردم بومی در سراسر جهان با مشکلات مشابهی روبرو هستند، تقریباً همه آنها در رده آسیب پذیرترین و نیازمندترین گروه های جمعیت قرار دارند. “مردم بومی منعکس کننده تنوع باشکوه بشریت هستند: آنها بیش از 5000 فرهنگ مختلف را نشان می دهند و به بیش از 4000 زبان مختلف صحبت می کنند. آداب و رسوم و سنت های متنوع و غنی دارند. اما مشکلات به طرز چشمگیری شبیه به هم هستند: حاشیه نشینی، محرومیت و نقض حقوق بشر.»
مردم بومی، تقریباً 370 میلیون نفر، در بیش از 90 کشور در سراسر جهان زندگی می کنند. آنها حامل فرهنگ ها و سنت های منحصر به فردی هستند که از اجداد خود به ارث برده اند.
حاشیه نشینی، تبعیض و فقر
مردم بومی تنها پنج درصد از جمعیت جهان را تشکیل می دهند، با این حال، همانطور که دبیر کل سازمان ملل متحد گفت، آنها 15 درصد از فقیرترین مردم جهان را تشکیل می دهند. برای سالیان متمادی، مردم بومی حق حفظ فرهنگ خود، مالکیت سرزمین های اجدادی خود و مدیریت منابع طبیعی را مطرح کرده اند.
«استثمار غیرقانونی از مناطق غنی از منابع طبیعی. اخراج از سرزمین اجدادی. حتی حملات فیزیکی و خشونت. در سراسر جهان، میلیون ها نفر از مردم بومی در حال از دست دادن زمین ها، حقوق و منابع خود هستند. رئیس سازمان ملل تاکید کرد: بی عدالتی و تبعیض در طول عمر نسل ها در نابرابری های خیره کننده آشکار می شود. در عین حال، همانطور که وی خاطرنشان کرد، زنان بومی، نگهبانان چنین میراث غنی، بیشترین آسیب را می بینند.
رئیس سازمان ملل متحد تاکید کرد: پیام امروز من روشن است: سازمان ملل متحد در کنار شما است.
وابستگی متقابل سلامت انسان و طبیعت
انجمن بومی امسال بر وابستگی متقابل سلامت انسان و سیاره، بحران آب و هوا و حقوق مردمان بومی تمرکز دارد.
در این راستا، رئیس سازمان ملل متحد از ابتکارات مردم بومی در سراسر جهان که اغلب توسط زنان و جوانان رهبری می شود، با هدف حفاظت از طبیعت و حفظ تنوع زیستی استقبال کرد.
دبیر کل سازمان ملل گفت: «برای هزاران سال، مردم بومی پیشگامان مدیریت پایدار زمین و سازگاری با تغییرات آب و هوایی بوده اند. او به یاد آورد که در ساحل، شیوه های کشاورزی باستانی جان تازه ای به منطقه خشک دمیده است. در سراسر آمازون، کشاورزی محلی غنای اکولوژی جنگل های بارانی را حفظ کرده و افزایش داده است. و در هیمالیا، سیستمهای توسعهیافته توسط مردم بومی، خاک و آب را حفظ میکنند، فرسایش را کاهش میدهند، حفظ میکنند و خطر بلایا را کاهش میدهند.
بحران آب و هوا
دبیرکل سازمان ملل متحد گفت که مردم بومی “در خط مقدم شرایط اضطراری آب و هوا” هستند. تغییرات اقلیمی سرزمین های آنها را ویران می کند، شیوه زندگی آنها را از بین می برد و بقای آنها را تهدید می کند.
مردم بومی هیچ کاری برای ایجاد یک بحران آب و هوایی انجام نداده اند، اما اغلب آنها کسانی هستند که با بدترین و حادترین عواقب مواجه می شوند. به همین دلیل است که باید تلاشها برای عدالت اقلیمی و افزایش بودجه و ظرفیت برای انطباق و ترمیم خسارات و آسیبها را تشدید کنیم.»
دانش و تجربه بومی
آنتونیو گوترش یادآور شد که مردم بومی می دانند چگونه با بحران آب و هوا کنار بیایند. علاوه بر این، آنها حافظ تنوع زیستی جهان هستند. در عین حال، مفهوم به اصطلاح «اقتصاد سبز» برای مردم بومی چیز جدیدی نیست.
«این یک روش زندگی است که به هزاران سال پیش بازمیگردد. دبیرکل تاکید کرد: ما چیزهای زیادی برای یادگیری از آنها داریم.
وی خاطرنشان کرد که از زمان تصویب اعلامیه تاریخی حقوق مردمان بومی در سال 2007، سازمان ملل متحد به طور پیوسته مشارکت مردم بومی را در کار خود افزایش داده است.
این اعلامیه در دادگاه ها مورد استفاده قرار گرفته و اقدامات سیاسی از جمله توسعه برنامه های اقدام ملی را تحریک کرده است.
گزارش دبیرکل “دستور کار مشترک ما” خواستار رویکردهای نوآورانه برای تضمین مشارکت و رهبری معنادار افرادی است که به طور سنتی به حاشیه رانده شده اند، از جمله گروه های اقلیت و مردم بومی.
سازمان ملل متحد از طریق فعالیت ها و برنامه های خود در همه سطوح حقوق مردم بومی را ترویج می کند. بیایید بیاموزیم و از تجربیات مردم بومی استفاده کنیم. بیایید با هم کار کنیم و دست در دست هم در جهت صلح، پایداری و رفاه برای همه پیش برویم.»
انجمن دائمی مسائل بومی
مجمع دائمی مسائل بومی در سال 2000 توسط شورای اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل متحد (ECOSOC) به دنبال توصیه های کمیسیون حقوق بشر تأسیس شد. متشکل از 16 کارشناس. نیمی از شرکت کنندگان در انجمن توسط دولت ها و نیمی دیگر توسط گروه های بومی نامزد شده اند. همه آنها برای یک دوره سه ساله انتخاب می شوند.