در 12 آوریل، نشست خبری مانوئل میکالر، سفیر فوق العاده و تام الاختیار ایالات متحده در جمهوری تاجیکستان با نمایندگان رسانه ها در دوشنبه برگزار شد.
او در سخنرانی خود بر مهمترین نقاط عطف روابط ایالات متحده و تاجیکستان در طول 30 سال تمرکز کرد.
وی به ویژه بر فعالیت دو کشور در زمینه اقتصاد، امنیت و حقوق بشر تاکید کرد.
خاطرنشان شد که در اول جولای 1992، ایالات متحده و تاجیکستان توافق نامه ای در زمینه روابط تجاری امضا کردند که بر اساس آن همکاری های دو کشور در زمینه های اقتصادی، تجاری، سرمایه گذاری، بانکی و ایجاد سرمایه گذاری های مشترک تقویت شد.
سفیر خاطرنشان کرد که در طول سال ها دولت ایالات متحده به میزان 2 میلیارد دلار به تاجیکستان کمک کرده است.
سفیر جمهوری اسلامی ایران گفت: در زمینه امنیتی، اولویت دو کشور مبارزه با افراط گرایی و تروریسم و همچنین تقویت مرزهای تاجیکستان و افغانستان است.
در این راستا، از سال 2006، ایالات متحده 27 تأسیسات مرزی را در تاجیکستان ساخته یا تعمیر کرده است که شامل 13 پاسگاه مرزی، 9 پاسگاه مرزی، 2 ساختمان گردان مرزبانی و 3 مرکز آموزشی با هزینه کلی بیش از 25 میلیون دلار می شود.
از سال 2001، بیش از 800000 دلار از صندوق سفیر برای حفاظت از فرهنگ برای تامین مالی 17 پروژه برای حمایت از میراث فرهنگی غنی جمهوری تاجیکستان، از جمله 30،000 دلار برای تکمیل بازسازی مجسمه بودا در موزه ملی تاجیکستان اختصاص یافته است.
سفیر تاجیکستان با اشاره به موضوع حقوق بشر در تاجیکستان گفت: اطمینان دارم که دولت تاجیکستان تمام تعهدات بین المللی و هنجارهای قانون اساسی جمهوری تاجیکستان را که حقوق اولیه بشر را تضمین می کند، انجام می دهد.
سفیر آمریکا در پایان سخنان خود ابراز اطمینان کرد که نتایج حاصل از فعالیت های مشترک دو کشور آمریکا و تاجیکستان به نفع مردم تاجیکستان خواهد بود.
مانوئل میکالر نیز به سوالات خبرنگاران پاسخ داد.
به این ترتیب، در اول جولای 1992، ایالات متحده توافق نامه ای را در زمینه روابط تجاری امضا کرد که بر اساس آن همکاری های دو کشور در زمینه های اقتصادی، تجاری، سرمایه گذاری، بانکی و ایجاد سرمایه گذاری های مشترک تقویت شد.
در این مدت دولت آمریکا 75 میلیون دلار کمک های بشردوستانه به تاجیکستان در قالب غذا، پوشاک، دارو، تجهیزات پزشکی و کمک های مالی به مردم تاجیکستان ارائه کرده است.
ایالات متحده از روند صلح به رهبری سازمان ملل متحد در تاجیکستان حمایت کرد و از بانک جهانی و صندوق بین المللی پول خواست برای بازسازی این کشور وام و کمک ارائه دهند.
130 میلیون دلار کمک به کشاورزان در تاجیکستان برای تضمین امنیت غذایی ارائه شد.آژانس توسعه بین المللی ایالات متحده (USAID) به کشاورزان کمک کرد تا فروش خود را به میزان 16 میلیون دلار افزایش دهند و به کشاورزان وام هایی به ارزش تقریباً 7 میلیون دلار ارائه کرد.
برای حمایت از سیستم بهداشت و درمان در جمهوری تاجیکستان، دولت ایالات متحده بیش از 230 میلیون دلار به تاجیکستان کمک کرده است. بیش از 100 میلیون دلار برای مبارزه با گسترش HIV/AIDS و سل در تاجیکستان اختصاص یافته است. پس از شیوع فلج اطفال برای 900000 کودک در سراسر تاجیکستان واکسن ارائه کرد. در مبارزه با همه گیری 19، ایالات متحده بیش از 12 میلیون دلار کمک و نزدیک به 2.5 میلیون واکسن ارائه کرده است.
دولت ایالات متحده بیش از 100 میلیون دلار به بخش آموزش جمهوری تاجیکستان کمک کرده است. USAID 28,000 معلم را آموزش داد و 1.6 میلیون کتاب برای کودکان را برای حمایت از سطح سواد فراهم کرد.
از سال 1998، دولت ایالات متحده بودجه ساخت، بازسازی و مرمت 117 مدرسه و 8 کلینیک پزشکی و بیمارستان را تامین کرده است.
در سپتامبر 2020، USAID یک پروژه پنج ساله امنیت غذایی 36 میلیون دلاری و یک پروژه 12 میلیون دلاری را برای بهبود دسترسی عادلانه به آب آشامیدنی سالم در جوامع روستایی در تاجیکستان راه اندازی کرد.
دولت ایالات متحده نقشی در کمک به تاجیکستان برای پیوستن به سازمان تجارت جهانی (WTO) در مارس 2013 ایفا کرد.
در نوامبر 2015، ایالات متحده به منظور توسعه بیشتر روابط اقتصادی منطقه ای و همکاری های سیاسی، مجمع C5 + 1 را با کشورهای آسیای مرکزی ایجاد کرد و از آن زمان تاکنون جلسات چندجانبه سالانه بین دولت های این کشورها برگزار می کند.